29.12.11

mengimbas kenangan:)

assalamualaikum and hai ue olls:)


sekarang kite dah nak sampai kat penamat buat taun nie... so, mesti kita rasa sangatlah cepat mase yang berlalu:)  
siyesly i tak tau ape yang i duk meerepek nie.. huhuhu.. sungguh tiada motif... sangatlah kekeringan idea...

rase2 macem oke kot sebab ada lagi hati nie melonjak keriagan nak menaip:P  sebab tengok belog nie macam CUTE jer... phuff***sangat tidak bermoral...

sebelum i merepek lebih2 nie meh i jamukan mata korang dengan gambar yang sangat sesuai untuk aktiviti orang tiada keje!















p/s: saya hanya dijadikan juru ganbar bagi kanak2 riang diatas:)
*n3 nie sebenarnye memang takde motif ape2:)


28.12.11

22.12.11

saya sedang menganggur..

hai comel-comel...assalamualaikum:)

  Cetengop tajuk tu.. haa nie lah yang akan kamu hadapi apabila dah tamat SPM nanti yer adik adik sayangss:) hehehe.. Ingat BEST ker habis SPM nie... yes memanglah best tak payah nak study lagi.. rase nak jeling buku pon malas:) no doubt!!

now my jobss are.. hahah macam banyak sangat kerje tuu.. duk rumah goyang inul  kaki:) but kena belajar kemas mengemas rumah... hahah! sangat malas!:)

Sekarang budak lepasan SPM duk sibuk cari keje.. nak cari pengalamanlaa katekan:) tapi bukan bagi jaja ok! sebab mother n father i tak panah suruh n jaja of course takpanah nak mintak sebab dah tahu memeng tak dapat laa..!

ok dah abis merepek! sape-sape nak buat appointment dengan jaja for this while sila-sila lah datang ke rumah ok! bubyes sayangss!!


p/s: abaikan plastik super ring kat kaki tuu and peace yooww!

19.12.11

kenangan bersamamu:)

 hai readers and assalamualaikum...




exam dah habis kenapa rase sedih semacam jer.. Patutnya jaja akan cakap exam dah abis!! MERDEKA dua tiga kali sambil tersenyum riang.:) Tgok edit gambar pun siap ada bunga api lagi... thanks to my editor yang tak bertauliah..hee jagan marah naa!

Jaja akan merindui..

  1. nak dengar budak 5best luah perasaan tak puas ati.. hahaha jahat!
  2. nak dengar solan merapu adleena kat cikgu..
  3. nak dengar cerita gempak dari saleha dengan ummu..
  4. nak cari gaduh dengan sahida n bahie..
  5. nak bermanja dengan afifa..
  6. nak dengar cerita pasal ariif dengan kak maria:) hahaha
  7. nak tengok sahida menggoda sergio..
  8. nak lari ramai-ramai mase spot-chek
  9. nak main kejar-kejar tunggu cikgu masuk kelas
  10. makan dalam kelas mase rehat
  11. mengantuk mase kelas lepas rehat..
  12. nak lepak dengan ustaz yang spoting dekat BD!
  13. and balik sekolah gaduh dengan pengawas sebab lambat sembahyang, tunggu bas kat royal and repeat all of these everyday of my schools years:)



sumpah rindu giler this moment!!


SMU(A) TARBIAH MARDHIAH:)

terlalu banyak kenangan dengan kamu semua selama mna menjadi warga MTM.. rase nak jer terus stay kat sini... Gelak ketawa, suka duka, sumpah seranah, maki hamun,meraung, menjerit semua ada kat sini, macam astro semua ada.. Hopefully, jaga diri baik baik,, sayang kamu sangat-sangat.. Nanti kalau nak kawin jangan lupa jemput plak..hehehe:)

18.12.11

nasihat kepada semua!

Pernah nasihat atau tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat?
Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu.
Dan apa jawapan yang mungkin sesuai untuk mereka.

1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke?

-Yang pasti, tak tutup aurat, kompom masuk neraka.

2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.

-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. “Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia”. Samalah dengan tudung. Tudung pula yang disalahkan, ” pakai tudung tak mestinya baik..bla…bla…bla…”

3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos.

-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.

4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.

-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?

5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.

-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?

6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.

-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.

7. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa.

-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?

8. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.

-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.

9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan.

-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.

10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)

-Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?

11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.

-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.

12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..

-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.

13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.

-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam.

“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan, tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu
juga perlu bertudung dan melindungi diri kamu.”

13.12.11

exam is over!!

hai everyone and assalamualaikum:)

setelah sekian lama menyepi diri....phufff... berhabuk gila belog nie:) labah-labah siap buat sarang lagi...
excited nak menulis nie.. banyak benda nak tulis ni but 5min over.. dah hilang semua idea-idea nak curah kat dalam nie kerana tercurah kat tempat lain:) sape tak excited bile abis exam kan?

lepas jer exam.. i mean last paper tadi rase macam terlepas satu beban yang jaja pikul... kebebasan melanda diriku!! after 1mont study non stop(ewah macam rajin sangat)... tapi selagi result takde depan mata selama itulah kebebasan yang dirasakan adalah satu tipudaya yang nyata!

ok just a short entry.. nanti nak seru mood tulis banyak-banyak..:)

12.11.11

last post:)

Hai... Assalamualaikum:)

Sungguh kekucewaan sangat terasa sebab kna bersara dalam mengodek belog-belog uolls sebab nak pegi berperang.. takdelah.. gurau jer.:)

sebenarnye tahun nie genap umo jaja 17 tahun.. so, bagi seorang kanak-kanak rebina yang berumur 17 tahun macam jaja haruslah menduduki peperiksaan penentu masa hadapan..:)) SPM laa...

Jaadi.. nie mungkin enter yang terakhir sebelum exam 2 tamat...

Yup jaja tahu berbeloging nie tak menimbulkan gejala negatif pon bagi jaja... Tapi bagi jaja kalau dah mengadap benda nie yang mengambil masa yang sangat lame (kalau mengadap buku lama macam nie pon ok ape:)) mesti daa lupe nak study:))

Jaja harap uolls semua doakan kejayaan jaja ok:)

love you soo much!!

jaja juga doakan uolls semua...:)



10.11.11

perasaan ayah!!

hai...  assalamualaikum

pada hari-hari ceria kita..

Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari... 
Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita..

Masa kia kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit mahupun demam, ayah sering marah-marah "sudah diberitahu! jgn minum ais!".
Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"..ataupun ayah akan cakap "balik awal"..
Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...
Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah untuk belajar..

Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..
Saat kamu berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..
Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..
Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayahpun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..


saya sayang ayah!! muuuahh

* mungkin ramai yang tidak kisah akan kasih sayang seorang ayah ataupun redhanya... saat kita exam, adakah kita akan meminta ayah mendoakan kita. kebanyakannya akan meminta doa seorang ibu.

* sedalam dalam hati ayah, ada perasaan mahu melakukan yang terbaik untuk ahli keluarganya.

* answer me, siapa lelaki terbaik yang pernah hidup dalam hidup kalian? yang sanggup berkorban duit, sanggup melukakan dirinya untuk kalian...♥

doaknlah kbhgiaannye ddnia n akhirat....
  • p/s: sekarang nie ayah jaja sedang sakit kat tanah suci mekah...soo, jaja harap awok-awok smua dapat doakan kesihatan ayah jaja kembali seperti asal ok!!:))

17.10.11

sedap sangat ke mengata orang??






assalamualaikum:)) nak tanye cikit:

kenape kite suka mengata orang ye? best sangat ke duk mengata 2.. macamlah boleh dapat pahala... dapat dosa boleh laa.... Emm mungkin ini peringatan untuk diri sendiri... Jaja pon manusia biase kadang-kadang tak lepas dari terlepas kata... Yang Jaja selalu alami laa.. maybe semua budak sekolah pon penah alami apabila seseorang merasa rendah diri, maka mereka menggunakan kata-kata nista dan fitnah untuk menutup kelemahan diri sendiri. adeke patut.. Contohnya apabila membentangkan sesuatu tentang apa-apa perkara, tidak perlu memburukkan orang lain semata-mata untuk menunjukkan kehebatan diri sendiri. Dayus dan sangat bodoh namanya tindakan seperti ini. hahaha memang bodoh!!

Jaja pon ada pengalaman dalam benda yang annoying macam nie..:), memang rasa aman kalau dapat cerita bab keburukan orang ni,. Yelah bila seseorang kita dah benci dan menyampah, memang syok kita cerita keburukan dia tu. Tiap-tiap hari, tak jemu cerita pasal dia:) ye ke idok?

Jika kita buat salah, segeralah bermuhasabah diri dan jangan saling tuduh menuduh!!.Tiada siapa dapat membela kita kalau bukan diri sendiri. Apabila kita saling mengata orang lain.. Ini sebenarnya menunjukkan kelemahan dan keburukan diri kita sendiri. Terimalah kesalahan yang kita lakukan dengan hati yang terbuka kerana kita akan lebih berjaya pada masa akan datang... 
Sebab bila kita cerita perkara buruk seseorang, sebenarnya kita lagi teruk. Orang yang kita mengata tu free je dapat pahala. Kita? jawabnya free dapat dosa..:).

Orang yang suka mengata nie same je dengan pepatah nie..

"mengata dulang paku serepih, mengata orang dia yang lebih-lebih..."





15.10.11

rindu kat umii..:(

Bila dahaga, yang susukan aku.... mak

Bila lapar, yang suapkan aku.... mak

Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak

Bila bangun tidur, aku cari.... mak

Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak

Bila nak bermanja, aku dekati....... mak

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak

Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak

Bila nakal, yang memarahi aku.... mak

Bila merajuk, yang memujukku cuma...... mak

Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak

Bila takut, yang tenangkan aku.... mak

Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak

Aku selalu teringatkan ..... mak

Bila sedih, aku mesti talipon.... mak

Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak

Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak

Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "

Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak

Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak

Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak

Bila ada masalah, yang paling risau.... mak

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak

Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak

kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak

Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak

Yang selalu berleter kat aku... mak

Yang selalu puji aku.... mak

Yang selalu nasihat aku...... mak

Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku

Bila sedih, aku cari..... mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku

Bila gagal, aku ceritakan pada.... mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku

Bila berduka, aku peluk erat.... emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku

Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.... mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku

Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu... aku ingat pasanganku

Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila.... aku akan talipon pasanganku

Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku

Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?

mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya..........

Tapi kalau mak sudah tiada..... .....

MAKKKKK...RINDU MAK..... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya......

berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya......

berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....

berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......

berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....

berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya.......

13.10.11

satu penghargaan


“hargai lah ia sblm terlewat…”
Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
Wahai suami2,
jika seorang istri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …
Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.
Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?
Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..
SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU & Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.
Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI…
Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…
Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg solehah dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mrk begitu berHARGA....

7.10.11

how i'm act??

How i act at school?

                                   i'm totally hyper! i scream,i laugh loudly and i sleep. i love my schoolmate (:
caring tak i?

How i act around my friends?

i'm the noisy one. oh! i'm a good sparing partner you know? (:

How i act around my family?

simple, i'm the lazy and annoying one. hihihi (:

How i act when i'm with him?

i don't have 'him'. sorry but i can be gedikss one hahaha (:

How i act when i'm alone?

reading, sleeping and ........ (:

how i act when i'm with you?? answer me (:

3.10.11

cik umi dan encik ayah pegi haji

assalamualaikum...

sekarang nie semua orang tahu musim nie musim haji... Jaja sedia maklum sebab cik umi dengan encik ayah Jaja yang nak pegi haji...

sebelum pegi kena hantar kat kelana jaya.. ya ampum dalam kepala hotak Jaja bahawasanye kelana jaya nie same macam klia tue... yang ada kapal terbang:) tengok2 andaian Jaja seleset... salah sangka rupenye:)
hari sabtu lepas family Jaja pegilah hantar umi dgan ayah kat kelana jaya... Just hantar kat kelana jaya jer.. Kelana jaya tue satu kawasan perumahan bukan KLIA bukan tempat kapal terbang turun naik.. hayak tertipu rasanya...

Sampai jer orang da ramai.. Macam macam jenis gelagat orang dapat tengok..Ada yang bawak makanan macam nak berkelah tepi tasik , biasalah tempat ramai orang...

Jemaah boleh cheak in dalam pukul sembilan tapi kiteorang balik awal sebab nak suruh cik umi dan encik ayah rehat.. muka-muka  orang nak pegi haji nie berseri jer tambah-tmbah muka cik umi.. yelah dah lame nak pegi tahun nie baru dapat:))

Seronok dapat tgok orang pegi haji secara live... tapi sedih jugak sebab kena tinggal.. nasib Jaja tak meraung terguling2 kat situ sebab nak ikut:))

Insyaallah sampapi masanye Jaja pon nak pegi kat sana jugak:)

25.9.11

matematik trial paper:)

can i curse
MATH TRIAL PAPER 2011?

APA KATA MEREKA?
" takde harapan nak A " - bahiejah razali
" banyak aku tembak!" -adleena nazlan
" awai2 ok, msk soalan 4 semua dah susah " -ummu sulaim
" tak sempat mase douh " - saliha rahima
" aku tgok soalan terus aku ngantuk:) " - rulsahida

boleh usaha lagi:)

24.9.11

hatiku milikmu..

Pernahkah engkau hargai cintaku yang sejati
Pernahkah engkau mengertikan diriku ini
Betapa hebatnya cintamu, 
memberiku sejuta pilu
Betapa agungnya asmaramu,
membuatku terpaku

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Ku sayang padamu

Kan ku abadikan dikau
Sewaktu kenangan yang manis
Yang tak mungkin aku lupa
Untuk selamanya....

Kanku coretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu

Bagai bahtera dilanda badai
Gelora cinta mengoncang jiwaku
Berombak mencari daratan yang damai
Oh Cintaku

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku ini
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu

Kanku coretkan kenangananmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini.

p/s: kawan saya sangat minat lagu nie... hari2 dalam kelas duk buat latihan vokal sampaikan saya terpengaruh sama.. 

23.9.11

aku tak suka kau buat macam nie...

  •   Kau pakai baju ketat ketat kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa si*l. 
  • Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je(bukan gambar penuh) sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab 'ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew' nyampah siot
  • Mekap tebal ala ala mak ayam..atas mata tu dah macam pelangi..tambah plak bulu mata palsu..klip pah kip pah mata tu dah macam berus cat..kelopak mata tak larat nak angkat..cam tutt..
  •  . Lepak ngan sekutu gediks kau ketawa kuat kuat, buat onar..masing masing dressed up fancy nak mampos. Skali awek pakai tudung litup melintas korang pakat usya atas bawah atas bawah ramai2. pandangan jijik like 'eww she dont have style..yucks' emang gud gud la kau
  • . Kau cerewet..kena buat semua benda macam kau nak..kalau tak sama macam kau nak, kau angin, kau merajuk, kau marah..cuba kalau kau buat kerja yang orang cerewet macam kau..muncung je mulut kau  
  • Kau tak pandai buat tu, buat ni..tanak pegang tu, pegang ni..alasan kau kotor, jijik..habis sapa yang nak buat kan? 
  •   Bila kau lepak ngan member yang hot stuff, hensem-hensem, kool, kau tak pulak nak tegur member kau yang pakai tudung serabai plus muka berminyak 'she's not my friends..please lah'  
  • kau bisik-bisik ngan member kau yang duduk semeja..padahal dekat meja tu tengah lepak 4 5 orang . 

21.9.11

kasih ibu:(

"Sedia tissue sebelum baca……."



Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?" Ateh menjawab, “Entah.”

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak . Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daundaun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.” Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab.

18.9.11

haapy besday too mee..

assalamualaikum kawan saya semua:)


alhamdulillah
hari ini genap umo saya 17 tahun
bersyukur cgt2 sebab dapat teruskan kehidupan sehingga hari ni

mcm biasa setiap kali bufday sambut dengan kawan baik saya
tpi family xpenah lupa bfday sy...
tu pon da cukup bermakna buat sy


rase cam  TAK percaya umur da mencecah 17 tahun
still perangai cam bdk bdk lagi
hahaha

semoga dgn pertambahan umur ni,
sy menjadi bertambah matang dalam membuat sebarang keputusan
semoga sentiasa berubah kearah kebaikan
semoga terus sihat dan berjaya di dalam kehidupan dunia dan akhirat
insyaALLAH

dalam masa sekarang saya seorang pelajar yang  akan menduduki SPM
insyaALLAH 1 tahun lagi bakal berada di alam universiti
bunyi cam lama lagi kan?
tpi masa kejap je berlalu

saya nak balas jasa  cik umi dan incik ayah saya
kalau diikotkan mmg xterbalas dgn wang ringgit
tapi sy cuba sebaik mungkin utk bahagiakan semua orang

thanks pada sume yg wish bufday sy
xkire laa dekat fb,msj or live...
time kasih sgt2
:)



yang paling penting thanks to mybeloved frenss..
bahie, ida n elyyne
korang mmg sahabat dunia akhirat
thanks alot sebab bagi bear cute!!
nice card...






  • thank you for spending several days of happiness with me.





  • thank you for your time & money





  • thank you for showing me with love that i never ever had for my entire life! 





  • kad yang cantik...


    LOVE KORANG KETAT KETAT...:)

    15.9.11

    PERLU KE MENILAI SESUATU



    1. Belaja kat UITM low class.
    Kalau lua negara tuh 1st class la..Terbaek punye!

    2. Orang stakat keje mekanik,pomen kereta,construction-contruction
    nie gaji ciput.
    Baik keje Petronas.Gaji Pergh!!!!!!!!!!!!Masyuk derr..
     
    3. Baik cari pakwe ensem,smart,poket penuh.Duwet berkepuk-kepuk.
    Tak putih pun takpe.Asal berharta.

    4. Orang kampung belaja stakat mana la sangat.Baik pilih orang
    bandar.
    Pemes gop sikit.

    5. Barang secondhand tak main der.Gua main barang
    branded.
    Baru punyer.

    6. Awek mesti cantik.Chinese look,mata kawaii bulat bapok besar,
    putih melepak,badan lentik macam kerengga.
    Baru bangga nak kata awek.

    7. Tak main la henfon cikai.Kamera takde pe hal?Skali gua
    beli Ipad ke,Iphone4 ke,Blackberry,Blueberry segala
    berry baru mantap.kau ade?



    Haruslah!!!Kau tu perfect sangat ke der nak nilai orang.

    Bajet bagus eh??Bajet kau sempurna,so pilih yang sempurna

    jelah ek?Macam harem!!Derr..Tayah sombong sangat la.

    Kesempurnaan tu bukan milik kau pun.Kau mengata

    orang,tapi tengok diri sendiri dulu.Tegur tu tak salah tapi

    bila teguran itu bertukar jadi 1 penghinaan,maruah orang jadi

    taruhan der..Aku percaya hidup nie ada hukum karma.Atas dunia Allah

    boleh balas,kat akhirat lagi lah...Renung-renungkanlah...

    11.9.11

    terlerai ikatan persahabatan

     putus cinta tak lah seperit putus sahabat... cinta boleh cari tapi kalau kawan baik?? takkan nak cari kat pasar borong kot... kalau dah putus habis semua yang manis jadi pahit.. sepahit hempedu... janji manis terlerai macam tasbih putus Dari tasii jer...

     kalau jumpe terlanggar bahu jangan harap nak tegur atau nak say sorry... buat tak tahu jer.. tengok pon tak nak... persahabatan yang dijalin dengan rasa kasihsayang pon nampak pudar... hilang ibarat tulisan di pergigian pantai... dihakis dek ombak...

    hanya benda yang remeh yang kecik diperbesar besarkan sehingga meleraikan ikatan yang disimpul mati.. mendustakan setiap ucap janji untuk bersama setiap waktu suka duka...

    moga moga tuhan membuka pintu hati kalian intuk berbaik sangka dan menjalinkan ikatan yang baru..:))

    7.9.11

    Bercouple Atau Jual Mahal | iluvislam.com + discover the beauty of islam



    Masa kecil saya pernah memikirkan, memang perlukah seorang yang dewasa ber'dating' sebelum melangkah ke alam perkahwinan?

    Kenapa saya bingung akan hal ini? Kecil-kecil lagi sudah gatal?

    Bukan begitu. Naluri kanak-kanak saya pada waktu itu merasakan tidak selesa dengan apa yang ditayangkan dikaca televisyen.

    Jikalau ceritanya tentang pasangan kekasih, sudah pasti ada adegan keluar makan berdua-duaan sebelum punya ikatan yang sah.

    Cerita tempatan apatah lagi luar negara, babak kekasih dilamun cinta sebelum berkahwin disusun dengan penuh teliti.

    Tetapi saya memang bingung.

    Memang perlukah begitu? Perlukah bercouple sebelum berkahwin? Nyata saya tidak selesa di awal usia kanak-kanak.

    Cinta Monyet

    Alhamdulillah, semasa di sekolah rendah mahupun sekolah menengah saya jauh dari memahami erti ataupun mengalami cinta monye..

    Istilah yang biasa tetapi sekadar mendengar.

    Ada sahaja rakan-rakan yang ber'cinta' seawal darjah lima.

    Saya bingung. Memang terlalu muda untuk memahami tentang perkara ini.

    Maka tidak hairanlah mengapa saya bingung ketika itu.

    Pelik dan mencari-cari sebab mengapa ada yang bercinta seawal usia di darjah lima.

    Di sekolah menengah, lain pula ceritanya. Kisah bercinta menjadi lebih hebat.

    Mungkin merasakan diri lebih matang sedangkan baru menginjak remaja.

    Kisah cinta disekeliling saya bermacam-macam.

    Kenyataan-kenyataan seperti; batch kami bercinta seperti tukar baju (pelajar batch tersebut sering bertukar-tukar pasangan ibarat menukar baju setiap hari), ada senior mengaku dia bercinta untuk mencari pengalaman.

    Aduh! Saya menjadi semakin bingung.

    Benarkah ini semua?

    Erti couple, cinta dan perkahwinan

    Kini setelah saya berusia dua puluh dua tahun, saya semakin mengerti.

    Kisah pasangan berdua-duaan yang saya fikirkan semasa kecil, bukanlah sesuatu yang dianjurkan oleh Islam.

    Bahkan, Islam sebagai cara hidup menggariskan cara yang cukup indah dan sempurna untuk mengikat pertalian antara adam dan hawa.

    Kisah cinta monyet yang membingungkan semasa di zaman sekolah juga dapat saya cari jawapannya.

    Buku Tentang Cinta karangan Ustaz Pahrol banyak membantu saya untuk memahami isu ini.

    Tambahan pula, semasa saya di Kolej Yayasan UEM Lembah Beringin, forum Tentang Cinta telah diadakan. Panel-panel terdiri daripada Ustaz Pahrol sendiri, Ustaz Hashim (trainer Fitrah Perkasa) dan Ustaz Hasrizal.

    Panel yang hadir cukup berpengalaman kerana mereka jauh lebih dewasa dan sudah berkeluarga.

    Islam dan Cinta
    Islam menganjurkan lelaki dan wanita bertaaruf iaitu berkenal-kenalan sebelum mengikat pertunangan.


    Cara bertaaruf menjaga adab dan syariat. Pasangan tidak berdua-duaan tetapi ditemani oleh orang tengah mahupun ibu bapa sendiri.

    Bercinta pula perlu punya tujuan. Apa tujuan cinta monyet?

    Sekadar suka-suka atau untuk mencari pengalaman? Jika benar, bukankah itu alasan-alasan yang menyedihkan?

    Bercinta adalah berkasih sayang.

    Mampukah untuk kita berkasih sayang dengan seseorang yang asing jika kita belum mampu menyayangi ahli keluarga sendiri?

    Maka jika benar, kita berkasih sayang dengan orang luar perlu sama seperti berkasih sayang dengan ahli keluarga sendiri.

    Tetapi adakah perkara ini benar-benar berlaku di antara pasangan yang menyatakan diri mereka bercinta?

    Bagi saya, untuk memahami istilah cinta, saya perlu memahami erti mencintai diri sendiri, mencintai ahli keluarga, mencintai rakan-rakan dan yang lebih utama mencintai Allah dan RasulNya.

    Saya perlu menguasai erti cinta ini sebelum mencintai seseorang yang asing - lelaki dalam hidup seorang wanita.

    Terlalu teoritikal? Pandai-pandailah mencari cara untuk amalinya.

    Semakin dewasa saya semakin memahami dan lihat sendiri teori-teori cinta secara praktikalnya (bukan saya yang bercinta, tetapi melihat realiti disekeliling).

    Cinta itu perlukan kepercayaan dan tanggungjawab. Cinta itu memberi tanpa mengharap balasan.

    Teori ini memang benar untuk menyelesaikan masalah-masalah perkahwinan yang saya ketahui(bukan menjaga tepi kain orang, tetapi mungkin diri sudah cukup dewasa memahami permasalahan ini).

    Perkahwinan yang memang bergelora.

    Sesekali terasa takut pula memikirkannya. Tetapi seperti kata emak; Jalan ini mudah sahaja jika manusia ambil jalan yang lurus. Tetapi hakikatnya, ada yang memilih yang bengkang-bengkok.

    Jual mahal?

    Setelah berusia dua puluhan dan masih tidak berpunya atau tidak pernah ber'boyfriend', maka masyarakat amnya masih mempunyai stigma bahawa tuan punya badan mungkin jual mahal.

    Nasihat seperti , jangan jual mahal nanti tidak laku dan sebagainya dilontarkan.

    Persoalannya, setelah beberapa perkara seperti di atas dibangkitkan, adakah benar bahawa seseorang yang tidak ber'boyfriend' itu wajar dikategorikan sebagai jual mahal atau memilih?

    Atau mungkin tuan punya badan sekadar menongkah norma masyarakat kerana tidak bersetuju dengan gejala couple yang dipandang sebagai satu kemestian dan kebiasaan?

    Atau mungkin tuan punya badan benar-benar memikirkan erti sebenar cinta dan berkasih sayang?

    Isu yang berat untuk difikirkan bersama''

    Masakan tidak, di dalam hadis daripada Nabi s.a.w. yang menegaskan dengan maksud bahawa :

    "Sesiapa yang telah berkahwin dikalangan kamu maka dia telah sempurnakan separuh dari urusan agamanya dan hendaklah dia bertaqwa kepada Allah pada setengah atau separuh urusan agama yang selebihnya".

    Masakan cinta dan perkahwinan perkara yang main-main sekiranya sebesar ini ganjaran yang dijanjikan Allah.

    28.8.11

    SELAMAT HARI RAYA

                                   

    SEANDAINYA ADA SILAP BERKATA
    AMPUN DAN MAAF DIPINTA
    IKHLAS DARI SAYA SEKELUARGA
    SEMOGA BAHAGIA SEMUANYA...


    24.8.11

    exam.

    hai...

    tiga miggu dah berlalu... dah tingga minggu jaja dok sibuk denga exam nih..... last paper ari nie paper ekonomi... cucah betol jawab exam tadi... maklumlah paper ekonomi... macam selalu yang cucah jawab last-last kan?? soo ekonomi cucah 2 exam hari last...hahahah... jawab pon same panjang dengan barisan kat kantin...hahaha macam mane nak score?? lantaklah yang penting mase jawab tadi dah ingat nak raye....aku nak raye... selamat hari raya:) apelah jaja nie... nak score bace buku tak lah banyak sangat cukup2 makan jer...hahaha tapi!!... tpi ekonomi jangan harap laa... tapi sebelum menjawab tadi bukak buku tu dan bace ape yang paham!! oklah tuu dari tak bace langsung kan makcik?? sebenarnyer kan tadi tak rase macam exam pon... biaselah hari last otak dah penuh dgan aktiviti hari cuti.. ngee~~ ye dok?
    huhuhuu..banyak dah membebel.. k babaii^^

    11.8.11

    salam ramadhan..

    assalaamualaikum penduduk kampung....

    hahha... lame bebenor tak uptodate belog nih... maklum la puase mane larat.. kikiki.. tipu jer maap noo jaja sekarang tengah berperang... biaselah bulan pose ni... jaja ada trial soo takleh nak update belog nih.... soo baru sekarang mencuri mase mengupdate belog... 2 jer nak cakap..hihihi babaii...

    selamat berbuka puasa jaja ucapkan...^^peacee..


    sekian terima kasih..

    2.8.11

    sahabat selamanya:)


    Mempunyai satu sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yang mementingkan diri sendiri.

    Apa yang kita alami demi teman kadang-kadang melelahkan dan menjengkelkan, ada juga yang membuatkan diri ini terasa sakit hati. tetapi itulah yang membuat persahabatan mempunyai nilai yang indah.

    Semua orang pasti mahukan sahabat sejati, namun tidak semua orang berhasil mendapatkannya. Banyak pula orang yang telah menikmati indahnya persahabatan, namun ada juga yang begitu hancur kerana dikhianati sahabatnya... jagalah hati masing-masing...

    bahie,syida,ellyn,aein n saleha..wish you luck my dear...

    30.7.11

    jaja nak yang macam nie

    BAHAGIA KALAU DAPAT YANG MACAM DIE

    Saya suka tengok jari awek saya...
    Cantik betol... Sungguh! Sampai takut nak pegang...Bukan takut patah... Tapi takut nanti jari kitorang tak boleh tolong each otherDi satu hari yang giler forever depan yang maha Esa...

    Saya suka tengok rambut awek saya...Cantik betol... Sungguh!Sebab tu saya belikan tudung...Bukan sebab jeles orang lain tengok jugak....Tapi takut nanti terbakar dek api nerakaDi suatu hari yang giler forever..


    Saya suka tengok body awek saya....Cantik betol... Sungguh!Sebab tu saya belikan dia telekongSupaya mase die jumpa dengan Kekasih dieYang Utama Dia lagi cantik dan berseri menghadap Nya.Saya pun tumpang dapat pahala. Pheh syoknye...


    Saya sedih tengok awek saya tak tido,tak makan rindu kat saya...Saya pun macam tu jugak,problem yang sama..Die tanya apa ubatnya?Saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa...Semoga lebih cintakan Nya dari saya...


    Saya sedih tengok awek sayaSelalu pesan macam-macam kat saya..."Makan, minum, drive elok-elok tau..Nanti awak sakit saye susah ati bla bla bla bla" katenya...Tapi bila tengok movie sama-sama burn asar maghribTapi die tak kata satu aper pun...Berdosanye saya.... Kesimpulannya saya memang sayang dia...Nak jumper die giler forever...Yang forever punye forever...Di dunia dan akhirat terutamanya,Janji nak share heaven sama-sama...Bahagia selamanya...Semoga kami saling mengingati,Dosa sendiri pun infiniti...Nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni...Semoga kami menginsafi diri...Ya Allah ampunkanlah kami....Semoga kami dapat bersama selamanya nanti..

    nota kaki: artikel nie di petik dari sebuah buku...

    pesanan buat sahabat

    Kiranya tempias membasahi jendelamu,
    Itulah tandanya air mataku mengalir mengingatimu,
    Kiranya kau tersedar ada darah di jemarimu,
    Itulah tandanya ada sesuatu terjadi kepadaku,
    Andainya engkau tersentak dari lamunan panjangmu,
    Itulah tandanya aku sedang merindui dirimu,
    dan
    Andainya engkau terbangun dari tidurmu tika ayat-ayat al-Quran mendayu di Subuh sunyi,
    Itulah tandanya aku 'pergi' dulu sebelummu...

    Mungkin saja aku tak berkesempatan lagi untuk mengungkap kata maaf buatmu, dan cuma di kesempatan ini yang ada...


    Namun, 
    Jika matamu masih berat untuk memandangku, ringankanlah kakimu itu untuk melangkah pergi dariku, jika bibirmu terpaksa mengukir senyuman buatku, relakanlah wajahmu itu berpaling segera dariku, jika sukar untuk kau melupakan semua salahku terhadapmu, senangkanlah lidahmu itu untuk menghinaku.


    Pesanku sahabat,

    " Sahabat, jagalah nama baikku. Sesungguhnya aku jika aku sudah tiada berdaya lagi menjaga nama baikku nanti, aku hanya mengaharapkan budimu sahabat."

    " Jagalah tingkah laku sopanmu, jagalah solatmu, jagalah ibadatmu, jagalah auratmu sesungguhnya."


    Ingatlah kata-kataku ini,

    " Sesungguhnya, aku mencintai sahabat sepertimu sepertimana aku mencintai nyawaku, dan aku akan selalu menyanyangi persahabatan ini tidak kita aku masih bernafas ataupun tidak bernyawa lagi. Andainya itu terjadi, maafkanlah aku atas dosa-dosaku padamu selama ini."

    " Himpunkalah senda tawa kita, andainya engkau kerinduan, itulah jadi penawarnya. Dan kupohon, ingatlah aku di hatimu selagi terasa ia bererti buatmu."

    " Semoga Allah S.W.T menjagamu di sepanjang persahabatan kita, di sepanjang perjalananmu tika aku telah tiada nanti. Sungguh, ku menyanyangimu wahai sahabat..."






     



    29.7.11

    sahabat sejati


    Mempunyai satu sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yang mementingkan diri sendiri.
    Apa yang kita alami demi teman kadang-kadang melelahkan dan menjengkelkan, ada juga yang membuatkan diri ini terasa sakit hati. tetapi itulah yang membuat persahabatan mempunyai nilai yang indah.
    Semua orang pasti mahukan sahabat sejati, namun tidak semua orang berhasil mendapatkannya. Banyak pula orang yang telah menikmati indahnya persahabatan, namun ada juga yang begitu hancur kerana dikhianati sahabatnya. 






    27.7.11

    pesanan

     pesan daripada seorang yang saya sangat hormati kerana ilmu dan kewarakannya:

    “Tudung wanita itu ada empat… tudung pada wajahnya, tudung pada mata, tudung pada suara, tudung pada hati.” Apa ertinya? “Tudung pada wajah… jangan sampai wajahnya mengundang fitnah. Kecantikan adalah pingitan buat suami, bukan pameran untuk lelaki ajnabi. Tudung pada mata… jangan matanya memandang lelaki lain selain muhramnya. Solehah yang hakiki, tidak dipandang, tidak memandang. Tudung pada suara… jangan dilunak-lunakkan dengan tujuan memikat dan mempersona. Tudung pada hati… mengingati Allah… dengan tasbih Siti Fatimah, subhanallah, alhamdulillah dan Allahu Akbar…”

    21.7.11

    CINTA

    HAI..

    tetibe rase nak menaip.. teringat pulak ape yang di sembangkan dekat sekolah..:) dalam satu group kalau salah sorang keluarkan topik cinta mesti pakat2 pasang angan angan setinggi langit biru... hahaha kalau cinta jer mesti nak kawain... yeke? weii makcik! kalau kawin awal belajar tak sempat habis nak makan ape? batu? kayu? atau nak makan pasir! enjoy laa dulu yer puas2.. lagi pon kiita hanya mampu merangcang jer...

    jaja pon same jgak! hahaha... kecik kecik dah pandai nak kawin.. apelaa.. kenapa bercinta ek? ada yang cakap saje suka suka... ada jugak yang cakap saje nak kongsi rase... haa nie lagi haru ada yang cakap saje boring tengok budak laki jer asyik duk main kan budak pompuan so, saje nak main2kan budak laki...:) jaja sangat heran kalau budak2 yang baru belajar couple ada yang pasang angan angan nak kawin...

    ada jugak yang tak sampai seminggu dah ajak jumpe mak bapak... setakat cinta monyet zaman sekolah tak payah lebih2 nanti buat merana je.. kalau putus tengah jalan macam mane?? haa sape yang nak jawab...  bagi jaja laa kalau bercinta nie tak semestinye kawin laa... mase panjang  lagi kita hanya mampu merancang jer...

    tapi jaja tak bermaksud begitu... tak semestinya bercinta 2 tak elok... kita nie muda lagi tak salah untuk itu biasalaa kan remeja... tapi berpada pada laa ye... jangan pulak kalau putus duk salahkan satu sama lain... hahaha.... nanti tak pasal jadi perang dunia ketiga... hahaha....
    ala... jangan rungsing laa kalau dah ada jodoh tak kemana...
    k babai....

    17.7.11

    matematikka

                                            
    selamat pagi.. jom ikut g kelas belajar math dengan cikgu paling hot dalam form 5 sekolah jaja... hahaha:) rajin tak jaja..huuu.. masuk je kelas pagi pagi hujung minggu yang pegi dengan tak rela jadi rela... 2 laa best aja cikgu mengajar... lawak pon ada belajar math nie.. tapi belajar dengan cikgu nie laa... hahaha ayat tah ape ape... mengarut jer lebih! padahal ape pon tak paham... hahaha k tata...
                     

    16.7.11

    hari cuti

    assalamualaikum.

    cuti yeeeay... hahaha macam lah sekolah tu tak penah bagi cuti.. setakat 3 hari mane nak cukup.. dah laa banyak keje sekolah... nak menghafal lagi.. oral dah dilancarkan..aduii. dah laa hantu novel... tak leh kalau tak bace novel.. keje math, perdag, ekonomi mane nak letak... banyak yang tertangguh... cikgu cikgu sayang..:) kenapa bagi keje banyak sangat... huhuhuu... malas nak buat tak.. memang laa jaja nie jenis pemalas..hahaha:) sabo jelah... malas nak mengarut..  tata..

    15.7.11

    mak ketam

    aww...sakit giler kalau keta sengat ketam... dalam geng jaja ada sorang yang boleh jadi mak ketam... keje dia mencubit jer.. dah laa berbisa.. sakit doe.. kadang kadang boleh jadi biru...ramai yang jadi mangsa mak ketam nie.. yang paling teruk kena jaja dengan elyn lah... yang selalu kena jaja... sedap wok rase die... lemak manis jer...  nanti lah  kalau ada mase jaja uplod gambar mak ketam 2 degan mangsa die eh...ok sebelum bembebel banyak banyak.. baik stop dulu... tatata...(:

    happy besday gurlz

    assalamualaikummtak jawab dose tau!!hihihi..



    BESDAY GURLZ


    haa besday girl  nie name dia sahida.. ari nie besday die yang ke 17... plan2 nak buat sampai tekejut beruang... tapi ada yang mengganggu.... so,tak dapat laa nak buat...meh nak story pasai die nie... jaja kenal dye since form 1 lagi.. tapi naik form 3 baru jadi kamceng gile.. dapat stu kepala..hahaha... budak nie jenis cool.. cakap lah ape pon kat dye dakde respon punyer.. senang cerita dia nie jenis orang tate jiwa laa... stone jer..hihiihii... suka kawan dengan die sebab jaja pon tatau sebab ape... nak cakap memang best ar ada kawan macam die... jenis ok jer... ok dah!! tak nak merepek lg...k bai...